altairicar

Just another WordPress.com site

Un examen la Harvard…floare la ureche…

pe iunie 7, 2012

Harvard 1869

Ministerul Educatiei din Republica Moldova propune autonomie institutiilor de invatamint superior in selectarea/identificarea/colectarea lotului de eventuali studenti… Se  mai da examen de admitere in ziua de azi? Examenul propus mai jos la Harvard in anul 1869 nu-l ia nimeni, in ziua de azi, indiferent ce facultate sau facultati a terminat! Cel putin asa mi se pare…

Iată testul de admitere…                                                                                                                          

Admiterea la  Harvard, „floare la ureche”? Pentru nivelul actual de pregătire a majorităţii tinerilor, cu siguranţă, nu e chiar floare la ureche… 

. Cu toate  acestea, în 1869, renumita universitatea americană a dat un anunţ în  ziar pentru a atrage cât mai mulţi studenţi. Din 210 de candidaţi, 185 au trecut testul de admitere.

Subiectele testului de admitere  la universitatea Harvard, din 1869, date publicităţii de „The  New York”, au fost preluate de întreaga presă internaţională.

„Acest test este o fereastră incredibilă prin care descoperim ce însemna cândva educaţia de elită din America „, notează „Good Culture”.

Totuşi, la vremea respectivă, examenul a fost considerat „floare  la ureche”, dat fiind că din 210 candidaţi au intrat 185. Publicaţia „Good Culture” a  publicat un material intitulat „Poţi să treci examenul de           admitere la Harvard din 1869? (Punem pariu că nu)”, în timp ce           „Business Insider” a           expus subiectele.

Ce trebuia să ştie,           în 1869, un candidat la Harvard?

Pe lângă latină,           greacă, greacă veche şi geografie antică, candidaţii trebuiau să aibă           cunoştinţe semnificative de artimetică, algebră şi geometrie.

Iată câteva dintre subiectele examenului de admitere la Harvard, din 1869

– Reduceţi următoarea expresie  la cea mai simplă formă:

(9a2b2- 4b4) (a2- b2) – (3ab – 2b2) (3a [a2 + b2] – 2b [b2 + 3ab – a2])b

– Un om a cumpărat un ceas, un lanţ şi un medalion cu 216 dolari. Ceasul şi medalionul împreună au  costat de trei ori mai mult decât lanţul, iar lanţul şi medalionul  costă împreună jumătate din cât a costat ceasul. Care a fost preţul  fiecăruia?

– Demonstraţi formula pentru  cosinusul sumei a două unghiuri şi deduceţi formulele pentru cosinusul dublului unghiului şi cosinusul a jumătate dintr-un unghi
                    

– Cât reprezintă 50 lire sterline şi 12 şilingi la o dobândă de 8%, la sfârşitul a cinci ani, două luni şi trei zile.

– Descrieţi traseul urmat de „Cei zece mii” (un grup de mercenari, majoritatea greci,  conduşi de Cyrus cel tânăr în încercarea de a prelua cu forţa tronul           Imperiului Persan, de la fratele său Artaxerxes II – n.n) sau desenaţi-l pe o hartă.

– Traduceţi în latină: Cine a fost mai ilustru în Grecia decât Temistocle, care atunci când a fost  condus în exil nu a făcut rău ţării sale nerecunoscătoare, dar a           făcut acelaşi lucru pe care Coriolanus l-a făcut cu douăzeci de ani  înainte.

– Gramatica latină : Care sunt părţile principale ale termenilor : cado, cacdo,  tono, reperio, curro, pasco , paciscor.

– Precizaţi toate infinitivele şi participiile de la abeo, ulciscor, indicativul prezent pentru fio, indicativ viitor activ şi prezentul subjonctiv pasiv pentru munio.

– Gramatică greacă: Daţi un exemplu de omitere a unuia sau a mai multor sunete într-un cuvânt sau o frază (pentru a face pronunţia mai uşoară). În ce           cuvinte accentul vocalei omise dispare cu vocala?

– Arătaţi cum poate fi aflată aria unui poligon circumscris unui cerc, apoi modul în care aria unui cerc poate fi caculată. Apoi demonstraţi că cercurile sunt unul faţă de altul în aceeaşi relaţie precum pătratele razelor lor.

– Pericle: omul şi politica sa.

P.S. Meditati un pic la materialul preluat din arhiva Evrika!, revista braileana de fizica pentru cei cu interes si aptitudini pentru stiinte reale…Meditati si incercati sa determinati raspunsul la o intrebare simpla: daca atunci, in secolul XIX, examenul la Harvard era floare la ureche pentru aplicanti, am evoluat mult sau…

Succes in meditatie!

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: