altairicar

Just another WordPress.com site

Acasa, la legendele manastirii Aladja…

pe iunie 24, 2012

 

Aladja este un loc în care sublimul este întruchipat printr-o gamă de culori variate ale Naturii-Mamă.

 

Mănăstirea Aladja este una dintre locaţiile de pe harta elevilor de la Scoala de vara ALTAIR 2012. Prestaţia în aer liber transpune spectatorii pe calea anevoioasă de la preistorie la istoria actuală a acestor locuri pitoreşti. La începutul inceputurilor tabloul cosmogonic reprezenta haosul, dar glasul divin a rostit „ Să fie Lumină!” şi Lumină a fost!

 

Cu 15 mln de ani în urmă, pe aceste tărîmuri se zbuciuma Marea Sarmată. Lumina a fost cea care a generat viaţa şi toate minunile pădurii, precum şi omul cu 100000 de ani în urmă, care a umplut pămîntul şi peşterile cu forţe benefice (dumnezeieşti) şi cu cele malefice(diavoleşti). Lumea nouă a fost creată prin  construcţii din lut, lemn şi os. Cu 6500 de ani în urmă pe aceste maluri s-a format cultura care e mai veche decît civilizaţiile din Egipt, Mesopotamia şi Babilon. Cu 3500 de ani în urmă aceste pămînturi erau locuite de geţi.Împreună cu aceştia, cu 2600 de ani în urmă, marinarii greci au fondat anticul oraş Odessos, actualul – Varna… Anul 1300 a rămas în istorie ca o perioadă foarte zbuciumată în istoria acestor pămînturi. Noi popoare îşi căutau loc sub soare.Aici s-a născut noul stat Bulgaria. În 1200  acesta,  în frunte cu împăratul Bulgar Boris, primesc credinţa creştin-ortodoxă. Cu 800 de ani în urmă, pe aceste pămînturi şi-a găsit refugiul un monah. Însăşi  Dumnezeu i-a indicat acest loc pentru ca în   Numele Domnului să fie construită o mănăstire.  În 1444, antihristul, invidiind lucrurile sfinte, bunătatea şi milostenia, a trimis blestem împotriva creştinilor. Deşi au murit în luptă, sfinţii sihaştri au îngropat mai înainte bunurile mănăstireşti preţioase- icoane, cărţi etc.

 

Anii s-au perindat. Uitată de toţi, în linişte şi pace, mănăstirea Aladja se îneca în praf şi uitare. Prin cunoaşterea trecutului istoriei şi a credinţei se regenerează filonul spiritualităţii ce poate supravieţui prin credinţă. Mănăstirea Aladja este unul dintre acele locuri care ne îndeamnă spre meditaţie. Spectacolul deosebit, prezentat la lumina stelelor, licuricilor şi multor reflectoare provoacă cele mai frumoase emoţii şi impresii.

 

Nenumăratele legende şi poveşti despre mănăsnirea Aladja, conturează un simbol preţios şi divin al istoriei omenirii, lucru înteles astazi și de copiii și adulții de la ALTAIR 2012. Bine ați venit în istorie, copii din Chișinău…

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: