altairicar

Just another WordPress.com site

Ne mai copleşesc încă dulcile amintiri despre tabără…(Margareta Simiretchii, director, scoala Ilie Fulga)

pe iulie 22, 2012

Privesc uneori uriaşele urmări ale lucrurilor mărunte…

Sînt ispitit să cred…

Nu există lucruri mărunte.

                                          Bruce Barton

Este absolut senzaţonal să simţi că nişte lucruri minuscule bine organizate, frumos îmbinate, reuşit implementate pot deveni elemente uriaşe ce ne încarcă pozitiv şi, în cele din urmă, ne fac să conştientizăm că  o odihna activă este revigorantă…

Zilele petrecute împreună cu copiii în staţiunea „Constantin şi Elena” au constituit o adevărată reveleţie sufletească.

Fiecare copil aşteaptă cu nerăbdare Vacanţa Mare şi este important ca odihna să le împlinească aşteptările. Copiii au avut oportunitatea de a cunoaşte şi a se autocunoaşte, de a se socializa, de a se afirma, de a-şi creşte stima de sine, de a-şi forma multe  competenţe ce-i vor fi utile în experienţa ulterioară.Aceste atu-uri sînt doar unele din acele care se pot manifesta într-o perioadă de doar zece zile de odihnă în Bulgaria, pe litoralul Mării Negre.

De plictis – nici vorbă, căci este foarte bine pus la punct sistemul organizaţional, printr-un program bine structurat, ce oferă posibilitate fiecărui copil să-şi descopere propriul eu, să se odihnească dezvoltîndu-şi sfera de interese.

Cîtă bucurie şi satisfacţie puteai citi pe chipul copiilor atunci cînd se regăseau în activităţile favorite. Şi „dacă prietenia nu poate exista fără încredere, nici încrederea fără integritate”(S.Johnson), atunci cele mai strînse legături au început, mai ales la picii din ciclul primar, la confecţionarea Brăţarei Prieteniei. Spiritul competitiv s-a manifestat în toate activităvităţile, iar unul din catalizatori l-a constituit şi tabelul de puncte, care era completat zilnic şi care cuprindea gradul de implicare a fiecărui copil în programul taberei.

Dacă ne ghidăm de principiul: ziua bună începe de dimineaţă, ne dăm seama cît de frumos şi util e să o începi zi, în ritm de dans, cu o pastilă energizantă

Aici timpul îşi pierde valoarea: totul este captivant, toţi sînt în mişcare şi activitate: pictură, goblen, activităţi sportive destul de variate, unde copiii chiar se implică cu deosebită plăcere.

Cei din ciclul primar s-au manifestat în cadrul activităţilor de matematică competitivă, pe cînd elevii din gimnaziu au încercat unele elemente de scriere a proiectelor.În cadrul iniţierii elevilor în scrierea proiectelor s-a resimţit o atmosferă lucrativă, unde  cu sîrg şi insistenţă se abordau subiecte de actualitate într-o manieră bine argumentată şi motivată. Spiritul de echipă, dar şi interesul pentru aceste activităţi de alt gen a constituit un imbold de promovare a noului în cadrul taberei de vară.

Seara de divertisment venea de fiecare dată cu o nouă doză de optimism, înţelepciune şi curaj , manifestate de copii în cadrul concursurilor intelectuale. Seara de vîrf a fost marcantă prin demararea concursuilui „Miss şi Misster 2012”.

Totuşi Natura, un punct forte, prin frumuseţea ei ne-a atras: marea încîntătoare, uneori zbuciumată, alteori liniştită îi primea pe copii în braţele ei, ceea ce le crea o dispoziţie de excepţie, însă , chiar şi acolo, distracţia era metamorfozată în artă prin construcţia castelelor de nisip. Jocurile pe malul mării creau buna dispoziţie , ca mai apoi să fie continuate în bazinul din staţiune.

Locuri pitoreşti de neuitat  pentru noi toţi le-au constituit şi excursiile la Mănăstirea Aladja şi grădina Botanică de la Balcik.

Mănăstirea Aladja, cu o istorie impunătoare, ne crea senzaţia că sîntem pe un tărîm dintre mit şi realitate.Toţi au fost impresionaţi de frumuseţea acestor locuri, iar apogeul a fost reprezentarea istoricului acestor locuri printr-un spectacol în aer liber. Este destul de interesant să cunoşti altă cultură, istorie, civilizaţie.

Tenta filozofică a spectacolului a produs emoţii aparte, mai ales copiilor mai mari.

Ultima zi este cea mai  grea, fiindcă toţi sînt copleţiţi de nostalgia despărţirii,de dorinţa de a întoarce timpul sau de a spune: Opreşte-te clipă, pentru a mai profita un pic de aceste momente minunate!

Totuşi pînă la plecarea definitivă mai e o surpriză plăcută pentru noi- vizitarea Grădinii Botanice de la Balcik. Nuferii înfloriţi, speciile de cactuşi,speciile de trandafiri, dar şi toată vegetaţia din acest colţ de rai ne-au frapat. Ghidul nostru, Ina Botnari, a reuşit foarte detaliat să ne familiarizeze cu crîmpee din istoria castelului Reginei Maria, care constituie şi o pagină a istoriei noastre. Este îmbucurător faptul că am fost întîmpinaţi şi acolo cu secvenţe din cîntecele noastre româneşti.

Acest propiect a oferit posibilitatea  tuturor să se autocunoască. Tabăra de vară este o posibilitate unică de a aduce copiilor altfel de odihnă, o odihnă în care se ţine cont de toate detaliile, unde-şi pot etala personalitatea fiecare, unde toate decurg firesc, interesant , atractiv şi irepetabil.

Părinţilor (mai ales din ciclul primar), care vor să-şi vadă copiii independenţi, altruişti şi comunicabili, le-aşi sugera să-şi depăşească stereotipul de a-i proteja încontinuu. Tabăra de vară „ALTAIR -2012” vă oferă posibilitatea de a observa aceste shimbări benefice în personalitatea propriului copil chiar după un schimb petrecut la tabăra din Bulgaria.

Ne mai copleşesc încă dulcile amintiri despre tabără…

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: