altairicar

Just another WordPress.com site

La Sozopol copiii nu dorm, chiar daca-s cu Magdalena Marandiuc cap de serie…

pe iulie 27, 2012

Şi chiar dacă îi prinde somnul este doar pentru a se trezi dimineaţa devreme, pentru  a face o înviorare pe cinste cu antrenorul sportiv chiar pe malul mării cu picioruşele în apă…

A patra serie de copii s-a instalat recent în tabăra de vară pentru a continua tradiţia seriilor anterioare  –  managementul şi elaborarea proiectelor. Buna dispoziţie a pedagogilor a creat o atmosferă favorabilă pentru sanatatea spirituală a elevilor. După adaptarea rapidă în hotel, toţi participanţii din tabără au pornit activitatea propriu-zisă, şi anume: spargerea barierelor de comunicare, stabilirea priorităţilor pentru un cetăţean activ şi responsabil, elucidarea problemelor tinerilor cu care se confruntă societatea de astăzi.

Din reflecţiile copiilor putem cita primele păreri despre tabără:

Doagă Daniela realizînd un interviu printre copiii din tabără menţionează următoarele:

–                     Copiii sînt mulţumiţi de atmosfera şi condiţiile din tabără. Aşteptările au fost confirmate. De asemenea, copiii sînt încîntaţi de primirea bulgarilor, ba chiar au fost uimiţi de ospitalitatea lor. Mentorii sînt dispuşi să organizeze o vacanţă placută. Managementul şi elaborarea proiectelor a acaparat atenţia elevilor. Iată cîteva păreri direct de la participanţii din tabără:

–                     Galesco Iulia,  Orhei – Sînt foarte mulţumită de condiţiile hotelului!

–                     Mîţu Veronica – Toţi sînt foarte mulţumiţi şi primitori, sociabili şi receptivi.

–                     Platon Magdalena – Mi-a plăcut dansul taberei şi cu plăcere l-am învăţat.

–                     Mursa Andrei  – Cu plăcere particip la elaborarea şi managementul proiectelor.

Intrigaţi de părerile copiilor am hotarît a numi în funcţie de jurnalişti ai taberei  cîţiva elevi care vor realiza pe tot parcursul sondaje video şi reportaje despre odihna activă a elevilor în tabără.

Iată ce afirmă Ciuntu Violeta, moderatorul atelierului „Micii cercetaşi”.

Sîntem în a patra zi de sejur. Copiii sînt minunaţi, mai ales cei din clasele primare. Au intrat în rol şi cu o deosebită plăcere îndeplinesc toate sarcinile pentru a realiza cu succesul proiectul de cercetare a oraşului Sozopol „Micii cercetaşi”. Din prima zi, în cadrul atelierului, le-am prezentat activitatea noastră pe tot parcursul şederii. Mai ales am vorbit despre proiectul de cercetare pe care trebuie sa-l realizăm. Copiii s-au împărţit pe două echipe şi la moment sunt micii geografi şi micii naturaliti. Georgafii au misiunea să cerceteze formele de relief şi să alcătuiască o colecţie de roci, precum şi să măsoare distanţa de la hotel pînă la plajă cu unităţile de măsură non-standard. La rîndul lor naturaliştii au misiunea să cerceteze flora şi fauna oraşului şi să alcătuiască colecţii de plante şi animale. Vreau să remarc că copiii sînt atît de receptivi şi profită  de orice ieşire pentru a cerceta şi a colecta ceea ce prezintă pentru ei un interes deosebit.

 

Alături de proiectul de cercetare, deja de două zile am lucrat în atelier la securitatea energetică şi economisirea resurselor energetice, program propus de Gas Natural Fenosa. Copiii sînt foarte activi şi se implică mult în cadrul activităţilor. Mîine urmează să facem totalurile acestui curs şi urmează să primim şi nişte premii (cărţi oferite de d-na Ludmila Motrescu). Toate materiale pe care le-am utilizat în cadrul atelierului ni le-a pus la dispoziţie d-na Motrescu ca reprezentant al întreprinderii Gas Natural Fenosa. Ideea e că micuţilor le-a plăcut foarte mult acest curs. Lui Dragoş Bînzari i-a „plăcut, pentru că a învăţat regulile de securitate electrică”. Victor Coadă zice că „ datorită acestui curs va îti să se descurce în diferite situaţii riscante”.

Sandu Bujor spune că „a învăţat lucruri noi despre curentul electic şi cum trebuie să se compoarte cu el”. Laura-Călina crede că acest curs va contribui la siguranţa noastră.

Astăzi am fost la Galeria de Artă. Copiii au rămas entuziasmaţi de lucrările expuse. Ne-a plăcut deasemenea şi locul unde este amplasată clădirea- pe marginea stîncii, în partea veche a oraului. E extraordinară priveliştea în jur. Marea e prea zbuciumată şi abia aşteptăm să se potolească un pic ca să putem merge la o plimbare cu vaporul.

Sejurul continuă şi mai am multe  activităţi interesante să realizez cu copii. Rezultatele le vedem la sfîrşit cînd facem totalurile.

 

Odihna activă îi mobilizează pe copii să fie mai receptivi  şi mai toleranţi. Într-un ceas bun….

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: