altairicar

Just another WordPress.com site

cuvint inainte despre tabara de toamna, ALTAIR 2012 din Ungaria, 1-5.11.2012…

pe august 11, 2012
Am aflat ocazional despre statiunea Hajduszoboszlo, oraș situat în partea
de nord-est Marii Câmpii Ungare, la 200 km de Budapesta și 20 km la sud de Debrețin.
Orașul este atestat documentar în anul 1075
 cu numele de Szoboszló, când Regele Géza I
 a donat domeniul regal Szoboszló.
A început să se dezvolte după anul 1925, 
odată cu descoperirea apei termale. 
Este definit ca Mecca reumaticilor, apele 
termale facind ceea ce nici o medicatie nu poate face...
M-am documentat despre statiune in vederea organizarii 
pentru perioada 1-5 noiembrie 2012 a unei editii 
a Taberei ALTAIR, or ceea ce am vazut cind am ajuns 
a depasit mult imaginea pe care mi-am format-o in urma documentarii...

Hajduszoboszlo este o statiune balneo cu caracter permanent. Statiunea dispune de un Strand in aer liber pe o suprafata de 30 de hectare, care functioneaza cu incepere din data de 1 mai pana in luna septembrie. Strandul Termal (Baile Balneare) cu bazine acoperite si descoperite cu apa termala naturala si Bazinul de Inot Arpad sunt deschise indiferent de anotimp, pe toata perioada anului.

Aqua Palace-palatul  in care se reintilnesc strandul tropical, pestera de gheata acvatica, strandul – cinema, strandul
termal Pavai, strandul Roman, strandul „baie ca la mare”  a fost se deschis la 1 martie, 2010 si functioneaza zilnic, in toate anotimpurile.
 

Prima clădire a ștrandului ce poate fi vizitată și în zilele noastre și-a deschis porțile pentru oaspeți în data de 26 iulie 1927

De la inaugurare până astăzi Inițial, clădirea a oferit doar posibilitatea scăldării, însă a fost inaugurată facilitatea care a pus bazele viitoare ale tratamentelor terapeutice efectuate sub supraveghere medicală. Analizele științifice ale apei termale au dovedit că apa aflată sub orașul Hajduszoboszlo are o compoziție unică. În opinia unor cercetatori renumiți, “apa orașului Hajdúszoboszlói poate fi considerată unică în felul său, nu se cunoaște nicio apă cu o compoziție și temperatură similară acesteia – afirmă Dr. Bodnár János (1889-1953) profesor chimist, iar Dr. Dalmady Zoltán (1880-1934) crede că „Apa de la Hajduszoboszlo nu este altceva decât spiritul mărilor din tritacic și are o concentrație de sare de cinci ori mai mare decât apa mării.” De la deschiderea ștrandului cu plajă de nisip în anul 1927, acesta a suferit schimbări majore. Grație programelor de reamenajare continue, ștrandul își așteaptă vizitatorii cu trei piscine acoperite, toate umplute cu apă de temperaturi diferite, iar în exterior cu alte patru piscine dotate cu echipamente spa. Datorită lucrărilor complete de renovare din 2002, toată clădirea a fost integral reînnoită. Această reînnoire a clădirii ștrandului termal, extinderea cabinelor pentru tratament, precum și crearea locurilor de odihnă oferă condițiile ideale pentru relaxarea și vindecarea completă a oaspeților.

Compoziția apei termale și domeniile de utilizare ale acesteia, vindecarea remarcată pe parcursul utilizării apei din Hajdúszoboszló se datorează compoziției acesteia.

Conține în cea mai mare măsură clorură de sodiu, cunoscută și sub numele de sare de bucătărie și clorură de amoniu, altfel spus sare de amoniu.

Pe lângă acestea apa mai conține și brom, iod, precum și carbonați, nitrați și alte elemente chimice cum ar fi litiul, fierul și magneziul.

În complexul balnear din Hajdúszoboszló,pe lângă curele de baie, oaspeții mai pot pot opta pentru aproximativ 40 de tipuri de tratamente, care își exercită efectele benefice mai ales prin combinarea acestora. Cele mai renumite tratamente sunt curele de baie, tratamentele cu nămol, baia cu greutăți, masajul subacvatic cu jet de apă.

Vom reveni acolo, ALTAIR va prinde radacini in frumoasa statiune…

Sunt sigura…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: