altairicar

Just another WordPress.com site

Cum am trezit oraşul adormit…

pe noiembrie 7, 2012

După o odihnă plăcută în staţiunea balneară „Lacul noroios” din oraşul Hajduszoboszlo, Ungaria,  gîndurile, impresiile, emoţiile mă copleşesc şi nu pot să nu le aştern în pagină.

Cine-ar fi ştiut?

Cine ar fi stiut că undeva, nu foarte departe de ţara noastra există un paradis al odihnei?

Cine ar fi ştiut că în afara ţării poţi descoperi în fiecare un prieten?

Cine ar fi ştiut că copiii îţi fac viaţa atît de frumoasă?

În doar cîteva zile energia, pozitivul, bunăvoinţa a învăluit un oraş, o staţiune balneară, un hotel………

Eu vreau, tu poţi, noi vrem, noi putem…. Ăsta ar fi sloganul participanţilor din Şcoala de toamnă ALTAIR 2012 care s-a desfăşurat în staţiunea balneară „Lacul noroios” din oraşul Hajduszoboszlo, Ungaria.

O nouă descoperire?

Da! Pentru prima dată şcoala ALTAIR a ieşit în  spaţiul Shenghen, atît de numeroasă şi atît de diversă. Şi pentru că norocul a dat peste noi, sînt sigură de aceasta, toată vacanţa de toamnă a fost o odihnă perfectă combinată cu toate elementele frumosului: culturi, valori, personalităţi.

Într-adevar, chiar de la început am simţit căldura şi cooperarea colectivului, atît de bine îndrumat de către Violeta Popovici-Bujor, directorul seriei de toamnă.

Dintr-o civilizaţie obişnuită, zi de zi, elevii au nimerit într-o nouă civilizaţie: cazare superbă în hotel, condiţii de realizare perfecte, animaţie şi distracţie la maxim. Pe lîngă toate acestea, o atracţie deosebită a fost parcul „Aqua Palace” renumit în toată lumea prin suprafaţa de 30 ha cu multitudinea de bazine cu ape termale, tobogane şi multe piscine. O zi întreagă ne-am bucurat de aceste placeri sănătoase care ne-a enegizat pentru mult timp înainte.

Apoi cu fiecare zi ce înaintam, descopeream tot mai multe sercrete ale lumii frumoase: oraşul Budapesta, care ne-a cucerit inimile şi a ramas încă un mister pentru toţi care cheamă în continuare spre descoperire; apoi gradina zoologică din orasul Niyregyhaza a facut o imagine clară a lumii pe care copiii o studiază atît de asiduu şi care este atît de aproape de noi (animale exotice, jocuri ale lor în apă, pe uscat, în aer). Toată lumea a admirat colţul de junglă în care ne-am pomenit.

Un alt oraş din Ungaria, de fapt al doilea după  Budapesta ca mărime şi patrimoniu valoric, este oraşul Debrecen, situat la doar 60 km de graniţa cu România, şi pe care elevii l-au descoperit cu atîta voiciune, încît nu şi-au dat seama cum începuse a se întuneca.

Diferiţi dar totuşi egali….

De la cel mic pînă la cel mare, de la elevii din clasa a II-a pînă la cei din clasa a XII-a, de la părinţi şi profesori pînă la bunei, din diferite colţuri ale ţării noastre (Soroca, Teleneşti, Orhei, Chişinău)  toţi au fost atraşi de activităţile ludice şi intelectuale organizate în timpul dintre excursii. Animatorul Axell a fost mierea care a atras toata lumea în jurul său, cu bunătatea din ochi şi îndemnarea copilaşilor la lucruri frumoase. Seară de seară, şi nu numai, Andrei a reuşit să mişte toţi participanţii, să le pună în valoare talentele, să îi facă să zîmbească, să îi obosească prin dans. Serile tematice ca Halloween, White Party a făcut pe toată lumea să participice activ şi să se distreze superb.

O şcoală deosebită a comunicării asertive ne-a oferit Curtescu Tamara, formatorul nostru în perioada vacanţei. Profesorii, alături de gazda noastră Marky Zoltan, au participat cu cea mai mare plăcere la training-urile de formare, unde fiecare a învăţat ce este comunicarea asertivă şi importanţa abordării ei în societatea actuală.

Toate se perindă, se prefac în amintiri, se împletesc cu lacrimi de duioşie.

Un drum spre casă, un nou prieten, o îmbrăţişare îndelungată…

Oare cînd se va mai repeta?

Marandiuc Magdalena, profesor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: