altairicar

Just another WordPress.com site

Comunicare eficientă în cadrul fermecător al Budapestei

pe noiembrie 9, 2012

 

Este cunoscut faptul,  că omul percepe realitatea subiectiv. Pentru ca omul să-şi lărgească limitele cunoaşterii autentice  el trebuie să vadă locuri şi lucruri diverse,  să se informeze din prima sursă şi nu din interpretări. În  acelaşi timp el trebuie să se autocunoască, să  înţeleagă mecanismele şi schemele propriei gîndiri şi perceperi a realităţii înconjurătoare. Doar astfel  perceperea şi cunoaşterea realităţilor vor fi  obiective.

În această ordine de idei şcoala de toamnă  a taberei ALTAIR-2012 a oferit participanţilor oportunităţi generoase.  Interacţiunea cu o civilizaţie postmodernă, influienţată în modul cel mai fericit de cultura şi mentalitatea  occidentală, îmbinată cu ambiţia realizată de păstrate şi perpetuare a dăinuirii de neam a unui popor, venit din stepele asiatice la finele sec IX-lea  şi stabilit cu demnitate în cîmpia Panoniei. Turul oraşului a oferit posibilitatea elevilor din  Chişinău să facă cunoştinţă cu o urbă în care s-au combinat armonios diverse stiluri arhitectonice, dar care şi-a păstrat  profilul sobru, elegant  şi graţios. Grădina zoologică  şi Tropicarium-ul sunt adevărate modele de grijă a omului faţă de fauna  Terei. Excursia pe fluviul  nocturn a  completat amalgamul de emoţii, declanţate de imagini feerice a luminilor , reflectate  în apele bătrînului Danubius.

Pe lîngă cele enumerate mai sus, participanţii la Şcoala de toamnă au beneficiat de o comunicare eficientă intensă, proiectată şi  realizată de specialişti cu experienţă  în domeniul formării  copiilor şi tinerilor. În hotelul Canada, unde au fost cazaţi elevi de la Liceele: Ion Creangă,  Limbi Moderne şi Management,  Mihail Berezovschi, Nicolae  Milescu-Spătaru şi Aleco Russo –toate din oraşul Chişinău, au fost organizate activităţi interactive, care au vizat finalităţi de cunoaştere şi autocunoaştere, de evaluare a propriului temperament şi  a temperamentului amicilor şi cunoscuţilor.  Îndrăgostiţilor de matematică li s-a oferit posibilitatea să participle la activităţi de matematică distractivă, iar urmaşilor lui Cicero- să-şi demonsreze harul de argumentare a propriei poziţii într-o partidă de dezbateri. Un grup de profesori şi  de elevi au fost invitaţi la  ambasada Republicii Moldova în Ungaria unde au discutat cu ambasadorul  A. Codreanu şi membrii corpului diplomatic despre oportunităţile de studii şi relaţii culturale dintre ţările noastre.

Şcoala  de toamnă  a fost o reuşită, componentele căreia sunt multiple,  una din ele fiind cea organizatorică. Această dimensiune a fost asigurată cu multă calmitate, tact şi înţelepciune de către directoarea de serie Elena Rusu şi  o echipă de profesori.

Clipele plecării au schimbat exclamaţiile de entuziasm şi de bucurie în emoţii de tristeţe şi regret că toate s-au sfîrşit prea repede, indicator ferm, că cele realizate sunt de neuitat. Sunt convinsă, că această şcoala de toamnă în cadrul fermecător al Budapestei va contribui la formarea  unor personalităţi integre.

Nina Uzicov

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: