altairicar

Just another WordPress.com site

Vacanţa a trecut, magia Krakowului a rămas…

pe noiembrie 9, 2012

Vacanţa! Cuvîntul ce trezeşte emoţii deosebite fiecăruia. Există oare cineva care nu şi-ar dori o cît de mică vacanţă? Visul a devenit realitate datorita Scolii de Toamna Altair 2012,Polonia, Krakowia, alaturi de directorul de serie Larisa Popa, in locul unde s-a deschis un nou orizont pentru descoperiri frumoase.

Krakowia, un oraș atît de special, unde arhitectura si vechimea cladirilor, strazile medievale, bisericile istorice, frunzele ruginite, cerul albastru cenusiu ne-au amorțit cu misterul lor. Vazînd aceste imagini de neuitat,am stiut deja ca va fi o vacantă de vis.

Orele indelungate petrecute în autocar, curiozitatea și nerabdarea au fost pe bun merit atunci cînd am vazut zonele turistice ale Krakowiei. Primele vizitate au fost Rynek Glowny simbolul Krakowiei-cea mai mare piață mediavală din Europa, biserica sf.Maria, Main Square .

Alături de profesori şi elevi pe parcursul sejurului în Polonia,Krakowia,s-au realizat ore de training cu tematica-Managementul comunicarii,matematica competitiva,unde s-au utilizat metode si procedee ce au captivat atentia participantilor.

Dar revenim la oraşul regal de pe Vistula…

Următoarea destinație din programul nostru a fost grădina Zoo. Am rămas impresionati de frumuseţea acestui loc. Copacii seculari şi florile colorate creeau impresia unei poveşti. Aici printre vedetele grădinii se numără Citta şi Baby, doi elefanţi simpatici, o turmă de cai sălbatici mongoli, cerbii lui David, lupul cu coamă, țapirii, gibonii, pitonii şi varanii de Komodo. Afost o adevărată oră de zoologie în natură, de promenadă, de educaţie…. Obosiţi dar fericiţi am plecat la hotelul nostru unde ne aştepta masa deja pregătită.

Seara am vizitat oraşul vechi.. Pornind din piaţa centrală pietonala Gorodzka am ajuns la dealul regal Wawel, situată deasupra Vistulei unde se înalță cel mai frumos şi cel mai vizitat complex arhitectonic regal: Castel Wawel şi  catedrala fortificată Wawelska.

Într-unul dintre turnurile catedralei se află clopotul Zygmund, care a fost “croit” din bronzul tunurilor capturate de poloni din Ţările Române. Toate comorile din castelul Wawel, inclusiv peste o sută de tapiserii de secolul 16- expuse astăzi au fost înscrise în 1978 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Urmează excursia la Auschwistz(Osvenciem), fostul lagăr nazist de concentrare. Da, cu toţii ştim istoria.. Naziştii au omorît 6 milioane de evrei şi alte naţionalităţi în lagărele de contentrare în timpul războilui..Problema e ca nu putem  gîndi în cifre. Mai precis, nu putem simţi în cifre. Una este să citeşti cum oamenilor li s-au confistcat bunurile şi alta e să le vezi genţile grămadă cu numele  scrise pe ele, de atunci, papucii, hainele, jucăriile copiilor, o grămadă mare de ochelari rotunzi ca cei din pozele vechi; părul uman tăiat de la victime cu tonele. Nici pozele sau filmele nu au cum să te facă să înţelegi , să “internalizezi ” ce a fost ,nimic nu se compară cu a fi acolo la faţa locului !!!

Ultimele clipe a excursiei noastre le-am petrecut plimbîndu-ne pe cea mai îngustă stradă din Krakowia, ul.Florianska, un loc plăcut cu o arhitectura rustica extraordinara.

“Ţinta ultimă a călătorilor este întotdeauna amintirea lor, căci aici e singurul ţinut unde frumuseţea înfloreşte nestînjenită”. L.Blaga

Istratii Tatiana  eleva cl.a XII -a Liceul Teoretic ,,Nicolae Iorga,,

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: