altairicar

Just another WordPress.com site

Jurnal de tabara, Budapesta, Lucia Argint-Caldare

pe noiembrie 11, 2012

28-29 octombrie

Sa consideram comunicarea  atit o arta cit si o stiintă…

Călătoria  nostră spre Scoala de toamna Budapesta a inceput  cu un paradox  climateric. Din Chișinău ne-am pornit  dezbrăcați din cauza temperaturii ce nicidecum nu semăna a una tomnatică, pentru  un sfirsit de octombrie.

Autocare multe, agitație, emoții pe de o parte ale părinților, emoții din partea noastră,  emoții din partea elevilor nerăbdători a ne porni la drum…E greu să convingi o masă mare de oameni (părinți bunei, prieteni etc) că totul va fi bine… Mă strădui să arăt că singură cred în ceea ce le spun…

Ungaria ne-a întîmpinat  cu  ceață, lapoviță și cîmpuri înzăpezite. Dintr-o vară tomnatică moldovenească am nimerit într-o iarnă timpurie ungurească.  Pe drum încercăm să-i mai distrăm cu curiozități și fapte interesante despre  Ungaria și unguri. La un moment , după ce termin fraza: ” săptămînal un ungur mănîncă un kg de carne de porc, spre nemulțumirea purcelușilor…” autobusul nostru depășește o mașină ce transportă purceluși care ne privesc curioși după barajele metalice. La vedera lor, nivelul I al autobusului, încep a zîmbi  și a se amuza. Interesant, cei de la nivelul II au observat coincidența?!…

După o cazare ce puțin a durat  în hotelul Platanus din centrul Budapestei, a urmat o cină copioasă la Mileniult Tulip In

Totuși e bine cînd în grupul de copii sunt diverse talente…

Cît am așteptat cazarea, la intrarea în hotel băieții au organizat un mini concert acompaniat de chitară. Fără să vrea elevii noștrti au focut un serviciu Hotelului – o mică acțiune de publicitate.  Acorduri sigure, melodii și voci frumoase, textul în engleză a melodiilor binecunoscute, opreau pentru cîteva clipe trecătorii Budapestei în fața grupușorului de  tineri moldoveni ce străduitor cîntau în cor melodiile tinereții lor.

În timpul cinei, deservirea e deosebită, tacîmurile, sala și atmosfera îți amintesc de noblețe și statutul orașului pe care îl vizităm. Fosta capitală imperială, păstrează  în cele mai mici detalii elemente ale aristocratismului, ele prezente în lucruri mărunte dictează undeva și conduita și comportamentul Taberei noastre…

Toți (elevi, părinți și profesori) sunt foarte mulțumiți și satisfăcuți. Elevii noștri impuși, poate, de această atmosferă  specifică Budapestei, au păstrat  pe parcursul cinei ”protocolul” și eticheta, căutînd cu privirea aprecierea  noastră a profesorilor.  În final, am fost mîndri pentru ei… Fără să ne dăm seama am început deja Managementul comunicării, la moment, nonverbale.

Prima lecție din prima seară  de Tabără: este foarte greu să lucrezi  cu toate abilitățile oratorice pe care le ai cu toată tabăra odată într-un spațiu foarte mic. Cu toate că vrem sa nu de divizăm, în grupuri mici totuși e mai ușor de lucrat… Mă bucură faptul că elevii de la diverse instituții sunt foarte receptivi și nu se separă între ei după instituțiii, Comunicarea și socializarea continuie în Tabăra noastră de Toamnă…

A două lecție: Nici odată nu merită să ai încredere 100%  în nimeni! Доверяй, но проверяй, (asta mai mult pentru mine)…Oamenii bine informati au asteptari clare in privinta viitorului ( Pastrati o atitudine pozitiva, indiferent despre cine este vorba…)

Alexandrina, animatoarea taberei, fie din cauza oboselii fie din lipsă de experiență îi este pînă ce greu să  intre în noul său rol. Are însă o echipă de susținători ajutori Mâne o așteaptă prima sa manifestare, primul său test în calitate de animator la SEARA VEDETELOR….

Acum, pe echipe, seduși de luminile Budapestei nocturne,  ieșim să facem o promenadă înainte de somn…

30 octombrie

După un dejun decent în restaurantul hotelului, azi au început  atelierele de formare cu genericul Managementul comunicării.

Ne bazăm pe mai multe subiecte:

 •  Autocunoașterea
 • Autoprezentarea
 • Cum sa te faci inteles
 • Dezvoltarea curajului si a increderii de sine
 • Elementele esentiale in discursul de succes
 • Cum sa captezi interesul audientei etc.

Teoria o diluăm cu jocuri de cunoaștere sau de consolidarea a echipelor.

Neajuns: din cauza mai multor circumstanțe nu se primește sa amesticăm grupurile cu care am venit. Vom căuta însă soluții cît mai optime ca cei care se cunosc să poată să comunice și cu elevii  din alte instituții. Le-am împărțit azi bilețele cu Prietenul tainic, nu sunt sigură dacă va lua foc, dar merită să încercăm…

Lecția zilei: Să nu considerați că e de la sine înțeles să fim ajutați de cei din jur. Este important să stabilim un sistem coerent si regulat pentru a comunica.

Merită să menținem concentrarea asupra activitatilor de zi cu zi.

Suntem atenți și apreciem performanțele, chiar și cele mai mici….

Acum e ora prînzului, o parte din tabăra nostră revine din Excursia Turul orașului, și peste o oră încep atelierele,  echipele noastre însă abia așteaptă să vadă Budapesta ziua, orașul  pare că e poleit cu aur din cauza parcurilor îngălbenite.

E o zi frumoasă  de toamnă cu soare, sunt sigură că vor aprecia ce urmează să afle despre ”Perla Dunării”, mai cu seamă că au de realizat la sfirșit de  Tabăra Cartea de Impresii ”Budapesta în viziunea Taberei de Toamnă Altair -2012”.

Doamne ajută și colegilor noștri din alte localități!

31    octombrie – 1 noiembrie

”Cuvintele sunt cheia – alese corect pot deschide orice suflet si inchide orice gura!”

Zilnic ne ciocnim de misterele orașului gazdă, capitala Ungariei suscită curiozitatea și imaginația. Enigmele Budapestei te ademenesc să le descoperi și în procesul de valorificare îți crează senzația că ești copil mic intrigat de despachetare a proaspătului cadou primit. Taina se ascunde la fiecare colț de stradă a Budapestei vechi. Nu știi niciodată ce ți se va deschide după următorul colț de stradă, o biserică în stil gotic ce se înalță spre cer aidoma unei lumînări încrustate, un palat decorat cu exes de zel, în stil baroko, cu mulți cupidoni ghiduși ce te privesc șmecher de la înălțimea amplasării, sau vre-un monument a unui strămoș maghear cu trăsături asiatice ce vine parcă să-ți amintească despre originea hunică a ungurilor.

Totodată aflarea Taberei noastre în Budapesta reprezintă o șansă de a ne simți ca marii romanitici alchimiști de pe timpuri. Exact ca și noi acum, în relația sa cu tainele noilor descoperiri, ei apelau atăt la rațiune, la vis, la speranța apariției unei minuni, pe efortul  și credința sinceră că tainele se deschid doar  pentru cei care au ochii larg deschiși și inimele curate. Excursia Turul Orașului, doar mai mult ne-au intrigat dorința de a cunoaște mai mult despre acest oraș mare și aparent liniștit.

Aceeași senzație ne însoțește înainte de atelierele noastre zilnice de formare. Niciodată nu știi cum va reacționa grupul de adolescenți la informația prezentată sau metoda utilizată. Și cîtă satisfacție primești în momentul cînd  timpul a experat, iar elevii tăi parcă mai așteaptă ceva de la tine…

Lecțiile Zilei de ieri:

 • Claritatea si repetiția sunt cheia comunicării eficiente.
 • Trebuie să păstrăm mesajul esential simplu si să-l furnizăm intr-un mod clar si ușor de inteles.
 • De creat suficiente ocazii ca să îi ascultăm pe ceilalti, să cerem sugestii și să raspundem  la intrebările acestora.
 • Acordăm tuturor oamenilor posibilitatea de a-si impartași ideile și de a-și face cunoscute frustrările.
 • Zîmbetul nu costă nimic, dar atîtea ”spune”….

Atelierile  noastre de formare au un avantaj: Comunicarea  este realizată în 3 limbi.  Din cele 7 echipe formate, 2 sunt conduse de profesori – formatori, specialiști în limba engleză, 1 în limba franceză și 4 în l.română. Jocurile ocupă cea mai mare parte a formării, tematica proiectului ne permite să improvizăm diferite,  fapt de care profităm din plin.

Principiile de lucru în grupe:

 • Activitate. Participăm, repartizăm       responsabilitățile. Rezultatul depinde de VOI  (adolescenți),Noi, (formatorii)  organizăm situațiile.
 • Cofedențialitate. Informația despre participanți, nu se răspîndește.
 • Acum și Aici, vorbim despre sentimente și emoții,      la timpul present, discutăm situația într-o situație concretă la training.
 • Conlucrăm, colaborăm, avem nevoie  de relație inversă, constructivă .
 • Suntem disciplinați, respectăm timpul și opinia  celorlalți.

În timpul trainingurilor conștientizez cît de universală este totuși profesia noastră. În situația de formator te impui să ”jonglezi” și să combini actualul de azi cu tradiționalul, neobișnuitul cu banalul, tipicul cu creativul, științificul și cotidianul. Tradițiile școlii noastre naționale, noile standarte europene în educație, valorile general-umane, așteptările sociale, amalgamul de forță, creativitate și aspirație naște în final  – un Stil și o Poziție. Majoritatea formatorilor mei sunt profesioniști. Profesionistul este o noțiune ce presupune flexibilitate, adică o permanentă creștere, modificare și dezvoltare. A fi formator în Tabăra ALRAIR, înseamnă a absorbi tot ce este nou, a căuta  a combina  metode vechi  la situații noi și invers; înseamnă a trece printr-o reevaluare și comparație experiența și valorile personale, a te dezvolta și crește continuu. Ceea ce înseamnă că de la Tabăra Altair au de cîștigat toți, atît cei formați cît și cei care formează…

A fi un profisionist presupune a deține o Taină. A găsi combinația proprie, unicală de sensuri, valori, obiective și metode. Această Taină, ce constă în secretele unei comunicări eficiente nu o poți vinde și nici impune nimănui forțat. O poți doar descoperi pentru tine însuți. Cu această taină te poți doar împarte, și doar cu cei, care sunt pregătiți să asculte și să prea ce este mai bun, a căror inimi bate în unison cu a ta. Așa deci, Tainele se dăruiesc, aici în tabăra noastră din Budapesta…. Săptămîna  Taberei de toamnă a oferit posibilitatea de a descoperi tainele comunicării pentru sine și pentru ceilalți.

Activitatea proiectului nostru ”PUTEREA PREZENTULUI” are ca Motto: ”Construim poduri pentru a nu ramîne singuri, fie si ridicind cetati”, își găsește reflectare în multe elemente simbolice: Ne aflăm într-un Oraș al Podurilor, utilizăm testul psihologic ”Podul”, avem pregătit un jocuri ”Poduri și Maluri”, ”Constructorii de Poduri”. Doar să ne ajungă timp să le realizăm pe toate….

Seara  peste așteptările noastre s-a desfășurat searata dansantă cu elemente de Halloween.  Mari și mici participanții taberei, s-au prezentat mascați, păcat că unele complexe au reținut eroii necunoscuți, dar foarte interesanți, pe scaunele din sală, neavînd curaj de ași demonstra masca în practică adică în diverse probe de concurs. Totuși pentru multă lume, asemenea activități distractive le ajută să se descătușeze, să încerce un nou rol, și ne oferă nouă profesorilor să-i descoperim pe elevii noștri din noi perspective….

Lecțiile zilei :

 • Dați oamenilor ocazia sa vă puna intrebări, să vă dea feedback, sa facă sugestii și să-și exprime ingrijorările.
 • Creati celor din jur posibilitatea de a comunica prin diferite moduri.
 • Tratați oamenii dupa cum doriți să fiți tratat.

Am vizitat Tropicariul din Budapesta…… Îmi pun întrebarea, oare de ce așa ceva nu există și la noi în Chișinău?  Corali și pești exotici, vietățile oceanelor, reptile terestre și de apă din zone tropicale aduse de la mii de kilometri în Ungaria care nu are ieșire la mare, toate și-au găsit loc sub bolta unui acvarium uriaș….Aflarea în Tropicariu, te calmează și îți aduce aminte că Omul este doar o minusculă parte din marele puzzle al Creatorului…

Astăzi este sărbătoare”Ziua Tuturor Sfinților”, pe străzile Budapestei  e practic pustiu și magazinele nu lucrează. Afară plouă mărunt, ai impresia că și cerul aici îi deplînge  pe cei plecați dintre cei vii…

E păcat, totuși, să pierdem ziua stînd în hotel.  Pentru cei mici care nu vor pleca nicăieri cu excepția Mac Donald’s-ului, fetele mele au  pregătit două ateliere  creative. Oferim posibilitatea elevilor mici să se învețe să împletească singuri  brățara taberei, fie să confecționeze ursuleți de gips pentru Prietenul său tainic… Cei mari au de pregătit pentru finalul sejurului în Budapesta Rețeta Celei mai Eficiente Comunicări, pe care urmează să o prezinte la concursul de rețete, dar au și ceva timp liber după masă de a merge împreună cu profesorii la faimoasa Grădina Zoologică  din Budapesta sau la Băile Gellert  cu ape termale care azi lucrează…

Peste o oră ne întîlnim cu  reprezentanții Ambasadei  Republicii Moldova în Ungaria. Consulul s-a arătat interesat de dezvoltarea proiectului nostru. Sunt curioasă să aud ce idei și planuri are,  ce poate să ne propună…

Croaziera pe Dunăre în seara aceasta va finaliza frumos descoperirea tainelor Budapestei…. Timpul  în tabără a trecut   foarte repede, din păcate, deosebit de repede…

Elevii noștri au prezentat în ultima zi  două produse deosebit de valoroase pentru noi:

Impresiile sale despre Budapesta prin intermediul desenelor, colajelor etc ”Budapesta în viziunea copiiilor” și  Reteta celei mai eficiente comunicări, unde în loc de cratițe șiproduse alimentare au folosit emoții, sentimente, valori și capacități.

Obiectivul Taberei a fost realizat, cu toate că multe dintre cele planificate așa și nu au fost scoase din desaga de idei și experiențe pedagogice…

Dar, vor urma și alte posibilități, noi formări și tabere. Să fim sănătoși…

Ultimele lecții înainte de plecare:

Multumim TUTUROR  pentru susținere !

 • Să nu uităm,  că a considera că sustinerea ni se cuvine, este o greșală.
 • În pofida cuvintelor reușit alese: ”Majoritatea oamenilor  își vor aminti ce faceai, nu ce spuneai” …

Analiza rezultatelor:

Timp de  cinci zile, șapte grupe de elevi au trecut prin mai multe etape de bază ale dezvoltării comunicării. Situația a evaluat încet dar sigur spre o etapă de deschidere, de manifestare încrederii și dorința de a comunica activ cu cei din jur.

Trainingurile, care vor  fi continuate cu siguranță ulterior și în alte tabere, învață și ajută tinerii cum să devină mai încrezuți în forțele proprii, să comunice mai productiv, ocolind conflictele, fără a-și leza interesele.

Tematica  Taberei  este una foarte  actuală și solicitată de adolescenții sec. al XXI –lea, anume aici se  autoanalizează, și învață să-i înțeleagă pe cei din jur.  Capătă noi cunoștințe cum să dirijeze cu ”starea vremii”  lăuntrice, cum să se perceapă pe sine însuși în raport cu ceilalți, să audă și să simtă partenerul  implicat în comunicare. Cum să soluționeze conflictele, cum să evii un lider apreciat cum să construiești o relație în care toți să se simtă confortabil….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: